Szennyezett lábazati vakolat felújítása

A felszívódott nedvesség és a benne lévő sók súlyos károkat okozhatnak a vakolatban és a falazatban. Csökkentik a falazat szilárdságát és rontják a szabadon hagyott felületek esztétikai megjelenését. A felszívódó (kapilláris) nedvesség és annak károsító hatása elleni védelem elengedhetetlen ahhoz, hogy az épület rendeltetésszerűen használható legyen.

 

Gyakori lábazati problémák

  • A szigetelés hiánya

Az épület elöregedése vagy nem megfelelő tömítése szintén károsodásokhoz vezethet.

  • Víz- és sószennyezés

Az épületek alapfalai fekvésükből adódóan leginkább ki vannak téve a víz- és sószennyezésnek.

  • A hőszigetelés romlása

A nedves falak hőszigetelő képessége csökken, és nedvességszigetelő tulajdonságai romlanak. A nedves külső vakolat megfagyhat.

  • Vakolás

A talajból vagy a falazatból kioldott sók a felületen történő kikristályosodás miatt vakolathullást okozhatnak.

  • A sók rossz hatása

A legtöbb oldott sónak van egy olyan hidroszkópos tulajdonsága, amely tovább növelheti a falazat nedvességtartalmát, mivel a felületre került sók a levegőből is nedvességet szívhatnak magukba.

  • A rossz javítási megoldás kiválasztása

A rosszul megválasztott javítási megoldás (pl. vízálló vakolat, csempeburkolat) növeli a falazat nedvességtartalmát.

 

Nagyon nedves, sófoltos lábazatok felújítása

A falfugákat megfelelő szerszámmal 2 cm mélységig kikaparjuk, megtisztítjuk a laza részektől, és a fal repedéseit újrafugázzuk. A teljes felületet lekeféljük és tiszta vízzel lemossuk.

Ezután Webersan Presto 100 felvitele ajánlott. Lazán kevert falazat esetén, és ahol 4 cm-nél nagyobb teljes rétegvastagság várható, a pontozás előtt távtartó dübelekkel vakolatalapzat-falazatot kell rögzíteni.

Kézi vakolásnál a webersan plus 200 restaurációs vakolatot egy vagy két rétegben, 2,5-3 cm vastagságban, kanállal kell felvinni. Vastagabb rétegeknél az előző réteg kifésülése után több rétegben, nedves a nedvesre elv alapján kell felvinni.

Gépi felhordás esetén az anyagot a gépi vakolás általános szabályait követve kenjük fel, majd simítóval kell tömöríteni.

A felület előkészítése és simaságának növelése érdekében az időjárástól függően 1-2 nap múlva, előnedvesítés után vigyen fel egy 0,5-1 cm vastag restaurációs vakolatréteget, majd parafa vagy polisztirol simítóval alakítsa ki a szerkezetet.

A nedvesített felületre vigye fel a Weberton szilikon homlokzatfestéket a végleges textúra és szín eléréséhez.

 

A Weber termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!