Téglakő

A Barabás téglakő az egyik legjobb minőségű téglakő hazánkban, egy egészen egyedülálló magyar termék, ami úgy lett kifejlesztve, hogy minden környezeti viszontagságnak ellenálljon, ebből is következik az, hogy fagy és kopásálló. A téglakő természetes anyagokból készül, fő alapanyaga a kvarc, aminek egyik előnyös tulajdonsága, hogy nagyon kemény és strapabíró. A végleges eredményt, vagyis magát a téglakövet tehát kvarcból, cementből és oxid színezőanyagokból állítják elő. Színezőanyagok? Így van, mivel így, hogy magába az anyagba kerül a színezék és nem csak a felületére a téglakőnek sokkal időtállóbb lesz, mintha a kész termék kerülne csak színezésre.

 

Térkő helyett téglakő

 

A színezett téglakövek esztétikailag sokkal szebb látványt adnak, mint egy sima betonalap. A térkő burkolathoz hasonlóan a téglakövet is kisméretű elemekből lehet lerakni, mindkettő kőnek az egyik legnagyobb erénye a tartóssága. Továbbá mintázatokat is lehet alkotni belőlük, amik egy pluszt adnak a lefektetett kövek kinézetéhez és a környezetéhez is. Nem kell tartania burkolat felpattogzásától, elkopásától vagy a téglakövek szétfagyásától ugyanis nagy mértékig fagyállóak. Érdemes előre megvizsgálni és figyelembe venni, hogy az adott terület milyen terhelésnek lesz kitéve és ennek tekintetében kiválasztani a megfelelő vastagságú téglakövet. A térköveket leginkább teraszok és kerti térburkolatok, valamint gépkocsibeállók burkolatához szokták alkalmazni.

 

Barabás téglakő

 

Abban az esetben, ha megfelelő alapréteggel rendelkezik az adott terület amire helyezzük a téglakövet, akár több ezer kilós terhelést is elbírhatnak. Így már mondanunk sem kell, hogy a téglakövek amellett, hogy kopásállóak hatalmas teherbíró képességgel is rendelkeznek. Kialakítása precíz és esztétikailag is kellemes hatást sugároz magából. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy bármelyik oldalára fektetve beépíthető akár díszként vagy kerítésként alkalmazva. A téglaköveket leginkább burkoláshoz alkalmazzák, az időjárási viszontagságoktól sem kell tartaniuk, hiszen fagyálló képességük is kiemelkedő, akár -20 fokig is megállják a helyüket.

 

Kopásálló téglakő

 

Ahogyan már utaltunk rá a téglakő nagyon korszerű és rendelkezik minden olyan fizikai tulajdonsággal, ami a korszerű építőanyagokat jellemzi. Ellenáll a környezeti hatásoknak, ezen felül pedig kimagaslóan nagy a kopásállósága és terhelhetősége is. Ellenáll az olvasztó sónak, esőnek, hónak és a mechanikai koptatásnak is. A Barabás Téglakőnek kiemelkedően nagy a nyomószilárdsága.