Téli munkák a kertben

Beköszöntött a tél is, amely a mi éghajlatunkon a leghidegebb évszak, így érdemes rá felkészülni a kerti munkák, és a ház körüli teendők elvégzésével is. A december nem a leghidegebb téli hónapunk, de ilyenkor már sok ködös reggelre és napos időre lehet számítani. A korai sötétedés miatt itt az ideje, hogy korán keljünk fel, és belevágjunk az olyan kerti munkákba, amelyeket még nem fejeztünk be eddig.

Az igazán gondos kertészek télen sem pihennek. Ebben az időszakban is vannak teendők, amiket, ha megcsinálunk, sokkal felkészültebben vághatunk neki a tavaszi megújulásnak.

Azt gondolnánk, hogy télen igazán nincs sok tennivaló a kertben, pedig valójában ez az időszak kiváló alkalom arra, hogy rendszerezzünk, számot vessünk, foglalkozzunk a növényvédelemmel és előre tervezzünk. Ilyenkor van lehetőség megalapozni a sikeres tavaszt, nyarat is.

 

Kerti munkák decemberben

A szerszámok megtisztítása

Élezzük meg a metszőollókat, rögzítsük újra a lötyögő ásófogantyúkat és alaposan tisztítsuk meg a kerti kesztyűket. Az éles szerszámokkal jót teszünk a növényeinknek is. Ha így vágjuk, metsszük őket, akkor a határozottan vágott felületen keresztül kevesebb eséllyel férkőzhessenek be kórokozók.

A karácsonyfa állítás műveletei

Ha karácsonyra cserepes, dézsás, konténeres élő fát választunk, érdemes csak néhány nappal az ünnep előtt behozni a lakásba, addig remek helye lesz a kertben. Miután behoztuk, hagyjuk egy napig akklimatizálódni, mielőtt feldíszítjük.

A tűlevelűek jól érzik magukat a hidegben, egy jól fűtött lakásban már kevésbé, ezért, ha lehet, biztosítsunk elegendő vizet neki, és tartsuk távol a fűtőtesttől.

A gyökérzöldségek tárolása

Alapvető cél, hogy zöldségeinket, gyümölcseinket minél nagyobb tápértékben, eredeti állapotban és lehetőleg minél kevesebb veszteséggel megőrizzük. Sokat spórolhatunk így ahelyett, hogy télen drága pénzért a boltban vennénk meg őket.

Az ősszel-télen betakarított növények közé tartozik a sárgarépa, a káposzta, a burgonya, az alma és a körte, a sütőtök, a tök, a bab, a hagyma és a fokhagyma.

A tárolásnak bármilyen módját is választjuk, a terményeket alaposan vizsgáljuk át előtte, és szabaduljunk meg attól, ami nincs tökéletes állapotban.

A tűzifaaprítás

Az sem rossz, amikor egy hideg téli estén odaülhetünk a kályha vagy kandalló mellé, és élvezhetjük a ropogó fa melegét, miközben a lángok táncoló fényjátékot vetítenek a szoba falaira. Különösen jól esik ez a tevékenység, ha meg is dolgoztunk érte, és magunk hasogattuk fel azt a tűzifát. Ahhoz azonban, hogy a tűzifaaprítás kellemes és kellőképpen gyors is legyen, feltétlenül szükségeltetik egy jó fejsze.

A fejsze ékszerű formájának köszönhetően nem csak vágja, de egyben hasítja is a fát. Ennek ellenére nem árt, ha van egy hasítóékünk is a nagyon makacs farönkök széthasításához.

Szükségünk lesz még egy védőszemüvegre és egy jó kesztyűre. A szemüveg a szétrepülő szilánkok miatt nagyon fontos, a kesztyű pedig a szálkák ellen védi majd a kezünket az elkészült fahasábok pakolása közben. Ha jól csináljuk, akkor egy jó fejszével kifejezetten élvezet lehet a tűzifaaprítás.

 

Téli kerti munkák

A hideg időben is célszerű időnként felásni kert azon részét, ahová tavasszal szeretnénk virágokat, fűszer- vagy más növényeket ültetni. Ezt természetesen csak a megfelelő körülmények között lehet megtenni, tehát ha nem túl nedves és fagyos a talaj.

A cserjék és díszfák metszésére nem is találhatnánk megfelelőbb időt. A frissen metszett növényeket meg kell védeni a fagytól, így a körülöttük lévő földet takarjuk be. Sőt, még ültetni is tudunk, amennyiben a föld még elég langyos. A csupasz gyökerű fákat például ilyenkor érdemes elhelyezni a kertünkben.

Takarításra remek a hidegebb idő. A letört, elhalt ágaktól a maradék lehulló leveleken át tisztítsuk meg mindentől a kertet. Pár ágat érdemes egy kupacba halmozva meghagynunk, hogy a hibernáló állatok – ízeltlábúak, kétéltűek és hüllők – menedéket leljenek.