Terjedőben a passzívház

A passzívház elterjedése segít a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében és kényelmes, egészséges épületek létrehozásában. Az elmúlt években egyre több építész fordult a passzívház elv felé a szén-dioxid-mentes jövő megteremtése érdekében. 

Az építőiparban az építészektől és a tervezőktől kezdve a nagyszabású kivitelezőkön át az egyéni felújítókig a fenntarthatóság dominál az építkezésekről folyó beszélgetésekben. Mivel a közelmúltbeli energiaválság az egész Egyesült Királyságban hatással van a vállalkozásokra és az otthonokra, és az előrejelzések szerint még 2023 teléig tart, az energiahatékonyság és az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás szükségessége az épített környezetben minden eddiginél világosabbá vált – mind rövid távon, mind a jövő generációi számára.

Emellett a jogszabályi változások arra késztetik az építőipart, hogy újragondolja, hogyan tervezzük és építjük az épületeket az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, az épületek energiahatékonyabbá tétele és az azokat használó emberek életminőségének javítása érdekében. Mindez pozitív lépést jelent a jövő otthonai és épületei szabvány elérése felé, a jövő nettó nullás, természetpozitív és egészségesebb épített környezete felé vezető úton.

Ennek eredményeképpen az építészek és a fejlesztők keresik a módját annak, hogy energiahatékonyabb, magasabb színvonalú épületeket hozzanak létre, amelyek pozitívan befolyásolják a lakók egészségét és jólétét. A passzívház építése az egyik módja ennek.

 

Mi az a passzívház? 

A passzívház egy olyan nemzetközi tervezési szabvány, amely az egész épületre kiterjedő megközelítést kínál, amely drasztikusan csökkenti az épületek fűtéséhez és hűtéséhez szükséges energiát, miközben javítja az épületben élők életminőségét.

A passzívház-szabvány világos, meghatározott méréseket és egy megbízható minőségbiztosítási folyamatot tartalmaz, amelyet egy épületnek követnie kell ahhoz, hogy passzívháznak minősüljön.

 

Hogyan lehet elérni a passzívház minősítést?

Ahhoz, hogy egy épület passzívház tanúsítvánnyal rendelkezzen, meghatározott teljesítménycélokat kell teljesítenie. Jellemzően nagyon magas szintű szigetelést, nagy teljesítményű ablakokat, légmentes épületszerkezetet, hőhídmentes szerkezetet és hatékony hővisszanyeréssel rendelkező mechanikus szellőztetőrendszert kell alkalmazni. 

Az utólagos átalakítási projektek esetében, ahol a cél egy már meglévő épület energiahatékonyságának javítása, a passzívház státusz elérése nem mindig lehetséges. Ennek oka, hogy a passzívház elvek akkor működnek a legjobban, ha az épület tervezésének szerves részét képezik, és a specifikáció és az építés minden szakaszában figyelembe veszik őket. 

 

Passzívház a gyakorlatban

A devoni Seaton Beach egy díjnyertes, új építésű apartmanház, amely kiváló tengerparti helyen található, és az Egyesült Királyság első tanúsított passzívház plusz öbblakásos lakóépülete. A passzívház plusz még a szabványos passzívház teljesítménycélokat is meghaladja, és a legmagasabb szintű energiahatékonyságot, holisztikus fenntarthatósági megoldásokat és életminőséget mutatja be.

Az épületet a „Fabric First” megközelítéssel tervezték, a Porotherm használatával nagy teljesítményű monolitikus agyagtégla, külső vakolat és belső vakolatszerkezet kialakításával. A helyszíni megújuló energiatermeléssel kombinálva a Seaton Beach most segít a lakóknak pénzt megtakarítani az energiaszámlákon azáltal, hogy csökkenti az épület fűtéséhez és hűtéséhez szükséges összeget.

 

Agyagblokk falazat használata a passzívház kialakításhoz

Az agyagblokk a betonblokk falazat fenntarthatóbb alternatívája, nagy szilárdsággal és hőhatékonysággal. A Porotherm agyagblokkokat úgy tervezték, hogy hőhatékonyak legyenek, a monolitikus rendszerek légáteresztő falfelépítést tesznek lehetővé. Például a T7 490 MW téglafalazattal 0,14-es U-értéket lehet elérni. Ezenkívül a Porotherm blokkok előállításához felhasznált anyagok akár 30%-a újrahasznosított vagy másodlagos forrásból származik (MARSS), ami hozzájárul a projekt teljes szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez.