Tervezési tippek a teraszok és erkélyek csempékkel való kialakításához

Akinek erkélye vagy terasza van, nyáron általában sok időt tölt ott. Amint az első napsugarak felmelegítik a levegőt, itt az ideje, hogy megtisztítsa ezt a kültéri nappalit, és felkészítse a szezonra.

Ha a régi padló repedezett, egyenetlen vagy már nem felel meg az elvárásoknak, sok tulajdonos új padlóburkolat mellett dönt. Többféle felső burkolat közül választhat: A fa padlólapok, a természetes kő vagy a csempe a természetes anyagok nemes visszafogottságát sugározzák. A csempékkel és a természetes kőlapokkal a tervezési ötletek különösen széles skálája valósítható meg.

 

Multitalentum csempe

A csempe nagyon népszerű a kültéren – és joggal. Padlóburkolatként a kerámia burkolatok számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek a teraszok és erkélyek kialakításakor. Egy csempézett terasz részletes nézete fa asztallal és kerti paddal verhetetlen funkcionalitás szempontjából is. A kerámia felületburkolatok vonzó megjelenésük mellett funkcionális előnyöket is kínálnak. Míg a beltérben állandóan száraz és enyhe hőmérséklet uralkodik, addig a teraszon és az erkélyen a padló ki van téve az időjárásnak, és ki kell állnia az esőt, a napot és a fagyot, valamint az erős hőmérséklet-ingadozásokat.

A gyorsan beázó vagy nehezen tisztítható padló hosszú távon elrontja a lakók örömét a szabadtéri nappaliban. A kerámiák itt mutatkoznak meg igazán. A csempeburkolatok időjárásállóak és könnyen tisztíthatók. Szakszerű beépítés esetén strapabíró, tartósan színtartó és méretstabil. Legyen szó vörösborról vagy grillzsírról, a szennyeződések könnyen és gyorsan eltávolíthatók.

 

A csempe előnyei:

  • érzéketlen a szennyeződésre
  • könnyen és gyorsan tisztítható
  • higiénikus
  • UV-, fagy- és időjárásálló
  • nincs moha és zuzmó lerakódás
  • strapabíró és robusztus
  • tartós
  • tartósan színtartó és méretstabil
  • csúszásgátló és csúszásmentes

 

Tervezési lehetőségek a szabadban

A sivár, látszóbeton födémek ideje lejárt. Ideje átalakulni! Az új padló kiválasztásakor a személyes preferenciák mellett a ház építészeti stílusa is szerepet játszik. A háznak és a kültéri burkolatnak vizuálisan illeszkednie kell egymáshoz. A porcelán – ahogy a legalacsonyabb vízfelvételű csempéket nevezik – számtalan tervezési lehetőséget kínál. Különböző színekben, szerkezetekben és formátumokban kaphatók. Sokoldalú dizájnjaik a klasszikustól az időtlenen át a modernig terjednek.

 

Vizuális mindenesek

A fa mindenekelőtt a megjelenése miatt népszerű. A kerámiához képest azonban a fa karbantartás igényesebb. A modern kerámialapok ezért a fa megjelenését utánozzák. Könnyebben karbantarthatók, mint a fából készült padlódeszkák, és évtizedekig megőrzik szépségüket. Ha a rusztikus, természetes kőből készült megjelenéshez van kedve, akkor választhatja a porceláncserepet is. Ez olcsóbb, mint a valódi természetes kő. A háromdimenziós felületeknek köszönhetően a csempék olyanok, mint a valódi természetes kő. A beton megjelenésű csempék viszont purista, városi loft stílust teremtenek. A szín kiválasztásakor a mezítláb járóknak szem előtt kell tartaniuk, hogy a fekete és antracit színű csempék a közvetlen napfény hatására jobban felmelegednek, mint a világos színűek. A világosabb színű csempék esetében viszont a szennyeződés jobban észrevehető.

 

Nagy csempe divatban

A nagy formátumú csempe néhány éve nemcsak beltérben dübörög. A terasz- és erkélytulajdonosok is egyre inkább a nagyméretű kerámialapok mellett döntenek. Alacsony illesztési arányuk modern esztétikát biztosít, és a teraszokat és erkélyeket tágasabbá teszi. A nagyformátumú lapok egyébként 60-120 centiméteres szélhosszúságú csempék. Mindent, ami ezen túlmutat, XXL vagy mega formátumnak nevezzük. Az utóbbi években a csempék egyre nagyobbak lettek, és ma már léteznek négy négyzetméteres és annál nagyobb felületű csempék is.

A nagyméretű lapokat nehezebb lerakni, mint a kisebbeket. Kezelésükhöz két szakképzett mesteremberre és egy kifejezetten a nagyméretű formátumokhoz alkalmas fektetőhabarcsra van szükség. Kültéri használatra azt javasoljuk, hogy ne lépje túl a nagy formátumot.

 

Különböző csempe minták

A csempék elrendezése befolyásolja a terasz és az erkély hatását. A csempe mérete határozza meg, hogy milyen fektetési minták alkalmasak a padló kialakítására. Az építők leggyakrabban a sor- és keresztkötést választják. A párbeszédes kötés négyzet alakú lapokhoz is alkalmas. Az egyes hangsúlyok a szabadban is beállíthatók a fugaszélességgel és a fugaszínnel.

 

Mire kell figyelnem a felhordás során?

A tartós fagyálló csempeburkolat előfeltétele a megfelelő alkalmazás. A csempéket lazán vagy szilárdan lehet lerakni. A szilárdan ragasztott csempéknek előnyei vannak: különösen stabilak és törésállóak. Ezenkívül zárt illesztéseiknek köszönhetően a kültéri padló könnyen karbantartható.

A nagyméretű lapok ragasztása technikailag nagyobb igénybevételt jelent, mint a normál formátumúaké. A tervezés és a végrehajtás ezért mindig szakemberek kezében van. A sík aljzat mellett a mesteremberek szaktudása is elengedhetetlen ahhoz, hogy a kerámia padlóburkolat a teraszokon és erkélyeken hosszú távon tartós és szép legyen. Az alapozót hengerrel viszik fel a padlóra. Az aljzat előkészítése. Minél nagyobb a lerakandó csempe, annál egyenletesebbnek kell lennie az aljzatnak. Először is a szakmunkás alaposan megvizsgálja a felületet, és gondosan előkészíti azt. Ahhoz, hogy az esővíz gyorsan elvezetődjön a teraszról és az erkélyről, megfelelő lejtést kell kialakítani. A szakember ezért ferde esztrichet készít.

A megfelelő vízszigetelés elengedhetetlen a károk megelőzéséhez. Nem szabad megengedni, hogy a nedvesség behatoljon a padlószerkezetbe. A fugában lévő apró repedések is lehetővé tehetik a víz bejutását a szerkezetbe. Ezután a fektetőhabarcs magába szívja a vizet és tárolja azt. Ez csúnya kivirágzásokhoz, lepattanásokhoz és fagykárokhoz vezethet.

„Annak érdekében, hogy a csempézett kültéri felületeket hosszabb ideig élvezhessük, már a beépítés során figyelmet kell fordítani a burkolólapok és a csempék alatti, jó minőségű, ragasztott vízszigetelésre.”

Waldemar Pietrasch, a Saint-Gobain Weber csempe szakértője

 

Rugalmas fektetőhabarcs

A szakképzett szakemberek időjárás-független tömítőanyagokat és rugalmas fektetőhabarcsot használnak a hagyományos beépítéshez. Először az aljzatot lezárják. Ezután a lapokat cementkötésű ragasztóval ragasztják össze. Az alkalmazott fektetőhabarcsnak nagyon rugalmasnak kell lennie, hogy a hőmérséklet-ingadozások okozta feszültségeket fel tudja venni. Ez minimálisra csökkenti a repedések kialakulását, amelyeken keresztül a nedvesség behatolhat. Hasznosak a speciális fektetőrendszerek, amelyekben minden alkatrész összehangoltan működik egymással. Léteznek olyan kombinált termékek is, amelyek egyszerre használhatók vízálló reaktív tömítőanyagként és beépítő habarcsként. Ez időt és pénzt takarít meg.

 

Buttering-floating módszer

A csempe alatti üregek növelik a csempék törésének kockázatát a nagyméretű kerámia burkolatoknál. Az üreges tereket ezért kerülni kell. A kockázatot csökkenti a beépítés során alkalmazott úgynevezett vajas-lebegtető módszer. Ez azt jelenti, hogy a burkoló az aljzatra és a csempe hátoldalára is felviszi a fektetőhabarcsot.

 

Régi csempék eltávolítása?

A korábbi csempeburkolatot nem feltétlenül kell leverni. A helyszíni helyzettől függően a tapasztalt burkolómunkások a meglévő csempeburkolatokat újrakötözhetik. Itt is előfeltétel a szakember által előkészített sík aljzat. A mozgó székek vagy a hangos léptek által okozott zaj különösen zavaró a szomszédok számára. A nyugodt együttélés érdekében célszerű megfontolni a zajcsökkentő intézkedéseket.

 

Következtetés

Az egyéni szabadtéri oázis sokak kívánságlistájának élén áll. A csempe tartós, könnyen karbantartható és számos tervezési lehetőséget kínál. Ezért gyakran ők az első választás, amikor a teraszok és erkélyek saját elképzelések szerinti kialakításáról van szó. A nagy formátumú csempe mega-trend. Nyugalmat és nagylelkűséget sugároznak. A teraszokon és erkélyeken a nagyméretű (max. 1×1 méter) formátumok lerakásának magas követelményei miatt ezt a munkát csak szakképzett burkoló végezheti. Akkor a szabadtéri nappali sokáig örömöt fog okozni.