Tervezze meg otthonát: designer kapcsolók, intelligens megoldások

A világítás távvezérlése és az ehhez szorosan kapcsolódó kapcsolók (és konnektorok) sora már elérhető. Bár naponta többször is hozzányúlunk, alig vesszük észre a villanykapcsolókat. Ez érthető, hiszen minden felhasználó számára a funkció a legfontosabb. Vajon egy kapcsoló több mint egy hasznos, praktikus kiegészítő? 

 

Nélkülözhetetlen kellékei otthonunknak, és mégsem beszélünk sokat a kapcsolókról. Egy profi lakberendező például gondosan és körültekintően választja ki a villanykapcsolók és konnektorok formáját, színét és anyagát. Csakúgy, mint a függönyöket vagy a bútorok különböző kárpitszöveteit. A lakók ízlését tükrözik, és finom, de nagyon hatékony hatással vannak a belső tér általános megjelenésére és az ott élők hangulatára. 

 

Ha gondosan és ízléssel szeretné kiválasztani a belső térhez legjobban illő villanykapcsolót, nem elég csak a színre összpontosítani. Meglepő lehet, hogy sok lakberendező a színt másodlagosnak tartja, ezért először az anyagot kell megvizsgálnia. A tiszta fémes kivitel például modern, futurisztikus hangulatot kölcsönöz a belső térnek, ugyanakkor komolyságot és megbízhatóságot is sugároz. Az ízléses és praktikus műanyag burkolatok azt közvetítik, hogy a ház lakói a funkcionalitást és a visszafogottságot részesítik előnyben. Ha pedig fából vagy bőrből készült kapcsolót választanak – természetesen léteznek varrott bőrkapcsolók is, mint például a Legrand által kínáltak -, az egyértelműen a kifinomult elegancia és a természetes, természetközeli megoldások preferálásának jele.

 

Formák: szögletes vagy ívelt, kerek kialakítás?

Az anyaghoz hasonlóan a forma sincs közvetlen hatással ránk.  Különösen, ha egy villanykapcsolóról vagy egy konnektorról van szó. De tudat alatt mégis erősen hatnak ránk a vonalak és a térbeli elrendezések. Ezért a szakértők a lakás vagy ház belső terének kialakításakor a formát másodlagos szempontnak tekintik. A formák nagyon kifejezőek, ha közelről nézzük őket: A szögletes vonalak erőt, dominanciát, határozottságot és energiát sugároznak. A lekerekített, lágy ívek az időtlen harmónia, a rugalmasság és a békés meghittség érzetét keltik. Természetesen itt nagyon apró, pici részletekről van szó, de a titok az, hogy ezek a tárgyak úgy befolyásolhatják a hangulatunkat, hogy észre sem vesszük.

 

Színek és minták

Az anyag- és formaválasztás után a színek és a minták kerülhetnek előtérbe, mivel ezeknek van a legnagyobb hatásuk a belső tér tudatos benyomására. A konzervatív ízlés a világos színű pultokat részesíti előnyben, amelyek illeszkednek a világos színű falakhoz és kárpitokhoz. Manapság persze ez gyökeresen megváltozott, hiszen egy bohém enteriőrben egy jó kontraszt éppen feldobja a napot. Mármint akkor, ha a kapcsolók és egyéb apró kiegészítők színe drasztikusan eltér a környezettől. De ne feledje, hogy az ilyen kontraszt nem lehet túl élénk, mert az már tényleg a giccs határát súrolja. Az extravagáns vagy elegáns lakberendezéshez választhatsz valami igazán exkluzívat is!

A Legrand termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!