Tetőcsere tervezés

A tető karbantartása és felújítása nem tartozik a legnépszerűbb tevékenységek közé pedig otthonunk egyik nélkülözhetetlen része. A legfontosabb, hogy jó állapotban és minőségi anyagokból készüljön, hiszen minden időjárási körülménnyel el kell bírnia, valamint a házunk összképét is meghatározza. A legtöbb háznak szüksége lenne egy kisebb nagyobb felújításra, ennek az oka, hogy már nem felelnek meg a műszaki előírásoknak. A hullám és síkpala fedésű házaknál pedig sürgős felújításra lenne szükség mivel az azbeszt tartalmuk miatt veszélyesek és károsak az egészségre. A mindennapos használódásával bekerül a talajba és a levegőbe az azbeszt. Az ingatlantulajdonosoknak most hatalmas segítségére lehetnek az állami támogatások, így a nagy kiadást igénylő felújításokat könnyebben, pénztárcabarát módon meg tudják valósítani.

 

Tetőcsere tervezése

Ha tetőfelújításról van szó mindenképpen ajánlott szakember segítségét kérni. Már az előkészületek során is. Az egyik legfontosabb lépés, a tető felújítás előtti állapotának felmérése majd ezt követően kell, lehet meghatározni, hogy szükséges-e az egész szerzetet cserélni vagy elegendő csak héjazat cseréje. Szakember véleményét abban az esetben is ajánlott kikérni, hogy milyen egyéb elemeket lenne szükséges még cseréltetni vagy beépíteni a héjazatban hiszen mára már szinte mindenhol sokkal modernebb megoldások érhetőek el. A gyártók többsége rendszerben árulja a komplett tetőhéjazathoz tartozó kiegészítő elemeket. Ennek köszönhetően egyszerűbb lesz a kivitelezés is.

 

Tetőcsere költözés nélkül

A felújítás legtöbb esetben a lakóteret nem is érinti!  Sokan mégis félve azt gondolják, hogy egy tetőfelújítás során a ház teteje teljesen eltűnik és semmi nem védi otthonukat a felújítás ideje alatt. Az ácsok munkájától nem lesz minden koszos és poros, és a tulajdonosoknak sem kell ideiglenesen elköltözniük ez idő alatt. Abban az esetben, ha szükség van arra, hogy a teljes tetőt eltávolítsák, akkor valóban az átmeneti költözést is be kell kalkulálni a felújítási folyamatba. Egy valaki a családból mindenképpen legyen ott végig a munkálatok során mivel váratlan kérdések és helyzetek felmerülhetnek egy tetőfelújítás során is. Ezekben a kérdésekben nem dönthet egyedül a tetőfedő, hozzájárulás szükséges a tulajdonos részéről. A padlást minden esetben érdemes kiüríteni a munkálatok megkezdése előtt.

 

Tetőcsere télen is

Az utóbbi időben leginkább a téli időszak bizonyosul csapadékszegények az ország nagy részén ezért már nem is feltétlen nyári időszakra érdemes időzíteni az ilyesfajta felújításokat. Ezért nem szabad megijedni a téli, vagy kora tavaszi tetőcserétől sem. A minőségi munkát végző tetőfedők egy napon annyi részt bontanak le amennyit vissza is tudnak építeni még aznap. Ez tulajdonképpen úgy néz ki, hogy reggel a tető egy részén leszedik a héjazatot, léceket, estére pedig felkerül az új hőszigetelés, és rá a tetőfólia, ami ellenáll a csapadéknak, szélnek és UV-sugárzásnak is. A felújítás körülbelül 1-2 hétig tart ezt követően pedig már csak élveznünk kell az új tető előnyeit.