Zárak, zártípusok

Amióta létezik a magántulajdon, az emberek különböző módszerekkel igyekeznek azt meg is védeni. Ennek a védelemnek az egyik leglényegesebb pontja a zárható ajtó. A zárak azonban sokfélék lehetnek, nem könnyű eligazodni a választékban, hogy ki tudjuk a választani a nekünk megfelelőt. Ebben a bejegyzésben a zárakról és a zártípusokról írtunk részletesebben.

 

Kilincses zárak

Felső zár

Ez a zárfajta leggyakrabban a bejárati ajtók felső részén elhelyezett. Általában cilinderzáras, belülről pedig egy elfordítható gombbal szabályozható a zárnyelv pozíciója. A zárnyelv az ajtó mellett rögzített foglalathoz csatlakozik, és így tartja stabilan zárva a bejáratot.

Bevésőzár

Hagyományos, az ajtó szerkezetébe beépített, azaz bevésett zártípus. Egy vagy akár több cilinderzárral és mechanikus zárnyelvvel is el van látva. Ideális esetben konstrukciója masszív és jól védett, ezzel is nehezítve az illetéktelen behatolást.

Ablakzár

Az alacsonyabb biztonsági szintű, egyszerűbb kilincses megoldásoktól a bonyolultabb kulcsos, hengerzárral ellátott típusokig sokféle lehetőség van. Érdemes az adott helyszín és körülmények ismeretében zárat választani az ablakokhoz.

Tolóajtózár

A tolóajtók leggyakrabban beakasztható kampóval záródnak, ritkábban pedig rúdzárral, fiókzárral, vagy benyomós zárral. A kampórész lehet egy- vagy többágú, és felszerelhető cilinderzárral, számzárral, vagy akár elektromos zárral is.

 

Hevederzárak

Vízszintes hevederzár

Elterjedt hevederzár változat a vízszintes, általában a bejárati ajtón belül, keresztbe futtatva célszerű felhelyezni. A fémheveder elforduló zárnyelvei a két oldalfalon kialakított nyílásba tudnak beleilleszkedni, ezzel is erősítve az ajtó stabilitását.

Függőleges hevederzár

Korszerűbb biztonsági ajtók esetében alkalmazott technológia. Jellemzően az ajtólap közepén fut végig a függőlegesen elhelyezett hevederzár, nyelvei pedig felül a kerethez, alul pedig a padlóhoz csatlakoznak.

 

Zárbetétek

Szimmetrikus zárbetét

Ez a leginkább elterjedt zártípus. Jellemzője, hogy mindkét oldala ugyanolyan kialakítású, azok hosszúsága is megegyezik, innen ered a neve is.

Aszimmetrikus zárbetét

Ennél a típusnál a zár tolórésze nem pont középen található, hanem elcsúsztatva az egyik vagy a másik kulcslyuk irányába. Praktikus megoldás a külső oldalukon megvastagított biztonsági ajtóknál, vagy vékonyabb típusú belső ajtók esetében is.

Gombos zárbetét

Ebben az esetben a nyitás a belső oldalon egy elfordítható gomb vagy fogantyú segítségével történik. Csak kívülről szükséges kulcs az ajtó nyitásához, belülről a gomb elfordításával tudjuk kinyitni a zárat. Praktikus megoldás, mert gyors nyitást-zárást tesz lehetővé a belső oldalról.

Fogaskerekes zárbetét

Itt a zárbetétben nem tolóka, hanem fogaskerék helyezkedik el. Több ponton záródó biztonsági ajtóknál és hevederzáraknál alkalmazzák a leggyakrabban.

Félbetét

Első ránézésre egy félbevágott normál zárbetétnek tűnik. Rácsos ajtókhoz, garázsajtókhoz, és általában véve vékonyabb felületű ajtókhoz használják ezt a megoldást.

 

Különleges zárbetétek

Saválló zárbetétek

Létezik olyan zárnyitási technika, amelynél maró folyadékot használnak a tartórugók és csapok tönkretétele érdekében. Ezért készítenek zárbetéteket saválló alkatrészekből, teljesen zárt belső szerkezettel.

Törésálló zárbetétek

A két részből álló zárbetétek egyik felének letörésével már könnyen el lehet jutni a zárszerkezethez. Ezt a gyakori betörés-módszert megerősített acéláthidalóval szerelt, vagy szándékos külső töréspontokkal ellátott biztonsági betéttel lehet kivédeni.

Maghúzás ellen védett zárbetétek

A zárhenger kitépése ellen a legjobban a zárbetét belső megerősítésével lehet védekezni. Ez többnyire szilárd acélcsapok és nagyobb keresztmetszetű zégergyűrűk beépítését jelenti. Így biztosak lehetünk benne, hogy ez a közkedvelt zárfeltörési módszert nem tudják alkalmazni nálunk.

Kulcsütéses nyitás ellen védett zárbetétek

Gyakori betörés-módszer, hogy az elkövetők egy kulcsot helyeznek a zárba, és annak ütögetésével mozdítják el a zárbetét csapjait. Ez ellen lehet védekezni egy stabilan záró biztonsági betéttel vagy több irányban elhelyezett teleszkópos csapokkal is.