A kültéri betonfesték felhasználási lehetőségei

REVCO ReMix COVER lábazat- és betonfesték

A betonfelületek napjainkra meglehetősen sokféle épületben, építményen felbukkanhatnak, megkerülhetetlen részeivé váltak a modern télkultúrának. Esztétikai értelemben sokak szemében megkérdőjeleződik a létjogosultságuk, illetve a burkolatlan formában való megmutatásuk. Ennek ellenére előfordulnak ilyen megoldások, de a betonfelületek védelme ebben az esetben is igényel valamilyen bevonatot. Ez sok esetben a kültérre is alkalmazható betonfesték.

 

A betonfestékek alkalmazása

A nyers, kezeletlen betonfelületek általában nehezen tisztíthatók és nem is igazán esztétikusak, illetve az előbbiekben írtak értelmében nem elfogadottak az átlag ízlést figyelembevéve. A betonpadlók és lábazatok általában csak simított betonból készülnek, és viszonylag hamar jutnak abba a fázisba, hogy erodálódnak. Ezen a problémán viszonylag könnyen lehet segíteni, mégpedig úgy, hogy az ilyen felületeket speciálisan e célra kifejlesztett festékekkel vonják be. A bevonatok nemcsak védik, hanem dekoratívabbá is teszik a beton felszínét.

A betonfestékek bármilyen betonozott felületre felhordhatók, ám azoknak csak felületi védelmet biztosítanak, a struktúrájukon nem igazán változtatnak. A kezelendő felületeken csak akkor lesz tartós a bevonat, ha a festés előtt eltávolítunk minden olyan szennyeződést, amelyek ronthatják a festék tapadását. A portól, és más, például olajos szennyeződésektől is meg kell tisztítani a befestendő beton felületet. Ezt magasnyomású mosóval, vagy oldószeres mosással lehet elvégezni. A betonfestékeket minden esetben csak teljesen száraz felületre lehet felhordani, a frissen elkészült betont pedig annak teljes kiszáradása és portalanítása után lehet bevonni.

A betonfestékek ugyan különböző összetételűek lehetnek, de mindegyik ecsettel, hengereléssel esetleg szórással is felhordható a betonpadlókra, lábazatokra és egyéb felületekre. Ha már előzőleg festett felület felújítása a célunk, akkor a felület átcsiszolása után lehet újból átvonni festékkel. Mélyalapozót csak abban az esetben szükséges alkalmaznunk, ha ez az adott festékhez az útmutatás szerint feltétlenül szükséges. Ez a termékismertetőből, vagy a gyártó tanácsadó szolgálatától tudható meg egyértelműen.

 

Változatok betonfestésre

A betonfestékek a nagyon erős igénybevételt még a szokásos kétrétegű felkenésük ellenére sem viselik el. Tartós és erős bevonatot csak kétkomponensű epoxi padlóbevonatokkal lehet biztosítani. A betonfestékek színválasztéka elég bőséges, amit az azonos gyártmányú különböző színek összekeverésével lehet bővíteni. A nagyobb szaküzletekben esetenként színkártya szerinti színkeverésre is lehetőség van. Ezzel a betonfelületeket tetszőleges színűre lehet festeni, ami nem elhanyagolható esztétikai körülmény, szemben a kezeletlen, vagy csak impregnált felületek szürke színével. A különböző színű festékek kreatív alkalmazásával – pl. világosra és sötétebbre festett részekkel – a különféle felületek esztétikai megjelenését is változatosabbá lehet tenni. Sőt, festősablont használva különféle mintázatok kialakítására is lehetőség van. Az alapszín azonban ez esetben is kétrétegű legyen. A mintát az alapszínre – sablont használva – lehet az adott gyártó termékével felhengerelni. Ezzel a módszerrel az egyszínű padlóbevonatokat tetszetősebbé, változatosabbá lehet tenni, és azért jelentős védelmet is lehet biztosítani számára.

 

Betonfesték változatok

Valmor lábazat- és betonfesték

A Valmor betonfesték az átlagosnál nagyobb felületi terhelésnek kitett felületek, mint pl. autóbeállók, járdák, műhelyek, verandák bevonására alkalmas selyemfényű festék.

Az első réteg felhordásához 20%-ban lakbenzinnel hígított festéket kell használni, a második réteghez azonban már nem szükséges hígítani. A rétegek között 6 órás száradási időt kell hagyni, hogy jól takarítható és ellenálló bevonat alakuljon ki a kezelés után. Színezése az alapszínek összekeverésén túl kézi pasztákkal csak kis mértékben lehetséges.

Nagy előnye egy sima felületet képző festékekkel szemben, hogy a kisebb glettelésből, simításból adódó hibákat, valamint a hajszálrepedéseket eltünteti és egységes enyhén strukturált felületet eredményez. Olyan betonból készült járófelületek esetén is alkalmazható, ahol cél a csúszósság megszüntetése, mert a bevonat ellenáll az átlagos, lakossági gyalogos és személygépkocsi terhelésből adódó igénybevételeknek.

Felhasználható homlokzatdíszítő elemek kérgesítésére és homlokzatokon hengerezhető vakolatként is.

 

REVCO ReMix COVER lábazat- és betonfesték

A REVCO ReMix COVER gyárilag előkevert, jó fedőképességű, kiváló kopásállóságú, matt lábazat- és betonfesték. Alkalmas régi és új épületek külső-belső vakolt, lábazati hőszigetelő rendszer, beton, azbesztcement, tégla felületeinek festésére, illetve lábazatok átvonására.

Használható meglévő magas tapadó szilárdságú, beltéri gyalogos járófelületek átfestésére is. Az egyes színek WHITE (fehér) szín hozzáadásával világosíthatóak, illetve egymással kombinálhatóak, így egyéni színek is kikeverhetőek. Színezhető egyedi receptúra alapján a Revco Színező Rendszerben.